tisdag 21 januari 2014

All in? Tips för viktnedgång.

Nu är det ett nytt år och en ny början. Nu ska jag sluta äta godis och skräpmat och träna 6 dagar per vecka. 

Hört den någon gång? Kanske har du till och med sagt det? Sluta genast!

Tror ni verkligen att man kan bygga en framtid på att över en natt ändra dåliga vanor till superman-vanor? Jag tror i alla fall inte det. Visst finns det säkert någon som lyckas men jag tror inte att de är många. 

Det som oftast händer är att man redan efter två-tre dagar möts av livshändelse som gör att träningstiden går upp i rök. Ofta blir man dessutom sjuk om man plötsligt går ut för hårt. Vidare är det sannolikt att efter första styrkepassen (för ni står väl inte på ett löpband eller sitter på en motionscykel 6 dagar per vecka hoppas jag!) ha en så mördande träningsvärk att det helt enkelt är omöjligt att träna igen på några dagar. Så vad händer? Jo, det hinner aldrig bli en rutin. En livsstil. Och så tänker man att eftersom träningen sket sig så kan man lika gärna också äta en pizza. Och en platta choklad.


Om du nu har bott på sofflocket en tid, kanske tömt julchokladen och känner att dina egna skinkor utökats i volym av julskinkan - börja jobba på det men ta det lugnt. Jag tänkte dela med mig av hur jag har gjort och fortfarande gör, för faktiskt verkar det finnas en efterfrågan på att veta det. Det finns de som orkar räkna kalorier slaviskt (tidvis är jag en av dem) och de som varken vill eller kan eller ens vill lära sig. Det kan absolut gå ändå även om det ibland underlättar att räkna. Orkar man räkna, bra. Orkar man inte - prova sunda förnuftet. Jag är ju inget proffs, jag kan bara tala ur mina egna erfarenheter. Men jag har trots allt erfarenhet både av att försöka gå ner i vikt och misslyckas samt att försöka gå ner i vikt och lyckas. 


Mina tips är följande:

  • Ät godis i små mängder men bara en gång i veckan. 
  • Bakverk och kaffebröd hör till fest och kalas, inte vardag. 
  • En portion mat räcker. Den andra portionen är vanligen bara för att det var gott. 
  • Om det är något i maten du ska minska på så är det i första hand onödiga kolhydrater som pasta, (vitt) bröd, och ris. Observera att jag sade minska, inte undvika. 
  • Drick inte upp dina kalorier. Läsk går under kategorin godis och juicer mm är mest bara onödigt. Undantaget på drickbara kalorier tycker jag att är mjölk, men inte heller där behöver vi överdriva intaget. Ett glas om dagen kanske räcker?
  • Hoppa inte över måltider. Det slutar bara med att onödigheter slinker ner senare under dagen och att man blir trött och grinig. 
  • Förbered eller ät möjligast mycket mat hemma. Det är oftast då man äter ute som man tappar kontrollen.
  • Styrketräna två gånger per vecka. 
  • Konditionsträna tungt en gång per vecka. 
  • Om det absolut känns som att du vill röra på dig mer så ta några promenader i friska luften. 
  • Ha åtminstone en total vilodag per vecka, helst två.

och när det inte går som man vill eller fällorna hotar bakom hörnet:
  • Blev du sjuk? Du kanske inte kan träna men maten går fortfarande att hålla under kontroll! 
  • Missar du ett konditionspass? Ta igen det en annan dag om du vill men ersätt inte styrkepasset med konditionsträning. Det är bättre att skippa kondition än styrka. 
  • Missar du ett styrkepass? Då finns det 5 dagar till att peta in ett nytt istället för promenaderna. Men inte om du är sjuk, då ska du vila.
  • Du har inte tillgång till bra mat? Undrar det, men gör det bästa av de möjligheter du har. Och om det verkligen är omöjligt så är det inte hela världen så länge de bra matdagarna överväger.  
  • Är det fest? Kalas? Då tycker jag du ska festa och kalasa men med måtta. Ät efterrätt, drick ett glas vin eller två. Men vi behöver ju för den skulle inte släppa alla barriärer och gå helt nuts.. kanske ta ett träningspass innan kalaset? Duscha ska man ju ändå.. 
  • Blev det några glas vin igår, kanske till och med ett för mycket? Vila, stanna hemma. Ge fasen i att träna för det blir bara fel. Men det betyder också att du gick lite nuts igår så gör mat hemma istället för pizzan. En hemlagad hamburgare kanske?  

Enligt mina beräkningar borde detta fungera. Ge det några veckor i alla fall. 

Visar vågen neråt om du väger dig en viss dag varje vecka? Fortsätt, duktigt jobbat. 
Visar vågen uppåt? Då äter du förmodligen för mycket och borde lära dig räkna lite kalorier. 
Händer det inget med vikten alls? Då äter du förmodligen precis så mycket som din kropp använder - finns det någonstans du kan skära ner på kalorierna ens lite? 

Och sist men inte minst. Kom ihåg att det inte bara är hur mycket du äter som har betydelse utan också vad du äter. 




5 kommentarer:

  1. Mitt tips är att börja med att lägga in en eller två träningspass per vecka och småningom öka dem till fyra eller fem. Det är enklare att upprätthålla och med större sannolikhet kommer man in i rutinen än att lägga upp fyra eller fem träningspass och stressa över att "hinna" med all träning, som vanligtvis inte tagit plats i kalendern. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag skrev så håller jag två pass styrketräning som obligatoriska för det hinner man nog om man vill det. Sen kan konditionsträningen offras om det behövs. Alltså 2-3 pass per vecka (och promenader om man inte kan hålla sig..) 4-5 träningspass per vecka kommer först sen när man stadigt hållit på en längre tid. Det här var också tänkt för "nybörjare". :)

      Radera
    2. Tillägg: två pass håller jag för minimi om man vill få det till en rutin och se en märkbar nytta. Men det är som sagt mina åsikter.

      Radera
  2. Bra tips!
    Sv: Åh, jag har också testat den där baren med blåbär, den är verkligen supersöt! Hemsk. Hatar supersöta proteinbarer, utöver Gainomax, för den är toppen när man vill ha godis, haha.
    Vad bra :)
    Men fy så kallt! Hur överlever du? :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mintchokladen är också godis. Såå mumsig ;) jag är så kräsen så om det inte smakar gott åker de direkt i soporna. Det är väl därför jag har så svårt att hitta ett proteinpulver jag gillar också.

      Såå kallt är det väl ändå inte. Eller jo. Allt under -15 är skitkallt. Man får hålla sig inomhus så mycket som möjligt bara och klä sig som en eskimo (eller same, same thing different name – eller hur? *fniss*) de minuter man måste gå ut. Kanske man borde bygga sig en egen igloo…hmm..

      Radera