tisdag 13 maj 2014

Tänk om..

..det fanns en mataffär som tänkte tvärtom. Som läste alla undersökningar om hur människan fungerar under butiksbesöken och gjorde det som inte genrerar störst kassaström. Undersökningar visar att vi ofta kommer in i affären med föresättningen att köpa god, hälsosam mat. Därför dras vi som flugor till en grann och fräsch grönsaks- och fruktdisk. Mjölkprodukter hör till de flestas vardagsmat och ställs därför längst in så att man som konsument måste röra sig förbi så många andra produkter som möjligt. Vid kassan börjar vi vara trötta, irriterade och ha lägre blodsocker så där är vi mest benägna att plocka på oss impulsköp, helst av den sötare sorten. 

Tänk om det fanns en matbutik som ville sina kunders bästa. Som satte sötsakerna där man plockar av dem endast om man verkligen vill ha dem, istället för att man ställer dem vid kassan så att man inte kan låta bli då man i minuter köat vid godisställningen. Och behöver faktiskt också ställen som posten sälja godis? Behöver det finnas läskautomater i skolorna? Behöver vi ständigt lockas till onödigt socker?

Jag tror inte höjda skatter och liknande hjälper, men att sluta se pengar som något viktigare än människors hälsa skulle kunna ha en effekt. Pessimist som jag är tror jag inte att beslutsfattarna bryr sig ett skvatt om övervikt, diabetes och sockerberoende. Det de bryr sig om är att genom att höja skatten på något folk ändå kommer köpa bara de lockas tillräckligt. 

Och då pratar vi ännu bara om det uppenbara sockret. Don´t even get me started on att börja prata om det dolda sockret..

Jag blir bara så arg på världen ibland. 

1 kommentar:

  1. Jag har i flera butiker stött på proteinbars närmast kassan, förvisso innehåller ju också dom socker men det är i alla fall ett betydligt bättre alternativ, det och mineralvatten. :) Dessutom har jag varit i butiker var godishyllan är längst in i matbutiken, visserligen finns det vid kassan också lite små godis men som sagt också proteinbars. Alltid bra med alternativ för det låga blodsockret. Mvh. En som plockat på sig proteinbar i kassakön. :D

    SvaraRadera