torsdag 26 september 2013

Dagens fråga: om jag äter lite mindre onyttigheter, går jag ner i vikt?

Jag svarar: Jo, Nej, Kanske.

Vi tar till exempel lätt-chips. Ni vet dedär med mindre fett. Det finns endast en vettig orsak till att äta dessa chips, och den är att de ibland är crispigare. Där tar deras fördelar slut. Om en person väljer low-fat chips istället för vanliga, eller köper en mindre påse istället så minskar kaloriintaget. Så långt håller jag med. Problemet är att den dåliga vanan med att äta chips fortfarande finns kvar och om inte större ändringar än så görs så är sannolikheten att den enda skillnaden kommer vara att personen i fråga slutar gå upp i vikt lika fort eller rent av inte går upp alls. Att skillnaden på några hundra kalorier som kommer från onyttigheter skulle medföra en så radikal förändring av kosten att vikten börjar rasa har jag svårt att tro.

Logiken där är lite den samma som att på krogen då man börjar känna sig lite för full bestämmer sig för att istället för att dricka shottar "bara" dricker öl istället. Båda innehåller alkohol och kommer göra dig ännu fullare, bara att det går fortare med shottarna. Nyktrare lär du i alla fall inte bli!

Lösningen kan i så fall vara att äta färre onyttigheter. Istället för 4 gånger per vecka, bara en gång per vecka men inte i större mängd då för att kompensera för att man "inte unnat sig något på hela veckan" (suck!). Eller kanske bara varannan vecka om man verkligen menar allvar med att man vill komma nån vart. Här kommer chipsen in igen, om det är en ovanlighet att man äter chips så kvittar det om man äter ful-fat eller low-fat versionen, för att man äter det är en ovanlighet och då är skillnaden så liten så det knappt märks.

Jag hävdar att en bestående större förändring i kroppen kräver relativt stora förändringar också i beteende. En person som vill sluta röka kan sällan röka bara lite istället. Det är fortfarande dåligt för hälsan och ovanan finns kvar.

Det här gäller naturligtvis inte alla. Om chipsen bara är just över den dagliga kaloribudgeten så kan det märkas i vikten, bara genom att minska onyttighetsmängd (nytt ord?). Min erfarenhet är dock att det kan hända endast om personen är viktstabil (inte går upp i vikt sakta men säkert). Hör man till dem som sakta men säkert får köpa större jeans så kommer det knappast räcka med att skära ner onyttigheterna lite.

Frågor på det?


2 kommentarer:

  1. Low fat chips, finns såna? Typ i våra matbutiker?

    Mvh. En som typ aldri äter chips. :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, märker det :D I alla fall av Broadway finns det. Och så fördjupar vi oss inte desto mer i hur jag kan veta det ;)

      Radera